Солна терапия – Халотерапия

Един сеанс в солната стая (40мин) се равнява на 4 часа разходка в боровата гора.

Какво е солна терапия (Халотерапия)?

Солната терапия, наричана още Халотерапия, е напълно естествен и безлекарствен метод за лекуване на пациенти, като ги поставяме в средата на естествената солна пещера за определен период от време, за облекчаване на симптомите, причинени от възпаления и алергии на дихателната система и кожата.

Основава се на почистващите и лечебни свойства на солта (антибактериални, антисептични, противовъзпалителни, муколитични и абсорбиращи).

Ефектът се постига чрез вдишването или попадането върху кожата на сух солен аерозол с контролирана концентрация в специално изградени помещения – солна стая.

История на Халотерапията. Спелеотерапия – лечебните свойства на солните пещери!

Извори за ползите от солта датират от гръцката епоха, от Хипократ и Европейските монаси, като посочват положителното й въздействие върху укрепване на организма при възрастни и деца с респираторни проблеми.

Спелеотерапията (от гръцки spelaion– пещера) е природен метод за лечение, при който уникалният микроклимат на пещерите се използва като „активна съставка”.

Лечебният ефект на подземията е известен повече от две хилядолетия, но само през последните 20-40 години той е активно изучаван и широко използван.

От стените на пещерите се отделя сух натриев хлорид, който има лечебни свойства. Ниските нива на съотношението кислород/въглероден диоксид в солните мини и пещерите провокират по-дълбокото и интензивно дишане

Качественият състав на въздуха има значение за нашето здраве. До подобно заключение стига и полският лекар д-р Феликс Боцковски преди точно 180 години. През 1838 г. той отваря първия здравен център в солна мина – защитената от UNESCO мина Величка – известна още като „Подземната солна катедрала на Полша”.

Поради специфичният микроклимат на солна мина Величка е създаден Подземният Рехабилитационен Център на 135м под земята, където хората с алергии, астма или проблеми с респираторната система могат да получат облекчение.

Модерното решение на спелеотерапията е халотерапията. И за да можем  да се възползваме пълноценно и по-достъпно от естествените, лечебни сили на солта, специфичният климат в солните пещери е пренесен в специално изградени стаи – солни стаи. В тези помещения се пресъздават условията в солните мини чрез генератори на аерозолирана суха сол.

Терапевтичната роля на солта е известна на човечеството от векове. Още от времето на императрица Клеопатра се е прилагала халотерапия – терапия със сол.

Халотерапията се признава от Директива No. CE93 / 42EEC на медицински продукти на ЕС и може да се използва без ограничения във всяка медицинска практика във всяка страна от ЕС .

При какви заболявания/състояния помага?

Солната терапия /халотерапия/ е препоръчителен терапевтичен и профилактичен метод при много заболявания, включително хронични. В допълнение терапията повишава имунитета и се бори със стреса и умората. Следва списък на заболяванията, които успешно се повлияват от халотерапията.

• Заболявания на горните дихателни пътища, грип, настинки, хрема

• Бронхиална астма • Остър бронхит, хроничен бронхит, астматичен бронхит

• Хроничен или остър синузит

• Хроничен или остър фарингит

• Възпаление на сливиците

• Алергии, сенна хрема

• Възпаление на ушите

• Възстановяване след пневмонии

• Облекчава дишането при пушачи, намалява сутрешната кашлица

• Профилактика при предразположеност към остри вирусни заболявания

• Хъркане

Акне, черни точки

невродермит

екземи, лишеи

хиперсекреция на мастните жлези

гнойни прояви по кожата

кожни алергии

дерматит,себорея, гъбички

псориазис

 

Микроклиматът и релаксиращата обстановка в солната стая благоприятстват за успокояване на нервната система, като се намалява стресът и умората. Обогатеният с кислород и солни кристали въздух повишава обменните процеси в кръвта, а отрицателните йони помагат за нормализиране на функциите на мозъка.

На места с вредни производства или нестабилен работен график с нощни смени, солната стая ще помогне да се справите с психо-емоционалния стрес, ще облекчи умората и ще окаже положителен ефект върху претоварената нервна система при:

 • стрес
 • депресия
 • главоболие
 • неврози
 • мигрена
 • задух
 • стягане в гърдите
 • фобии, безпокойство
 • безсъние
 • умора

както и за:

 • Балансиране на кръвното налягане
 • Възстановяване след прекаран инфаркт и инсулт
 • Повишаване енергията и тонуса
 • Забавяне на стареенето
 • Засилване на имунната система
 • Имунитет
 • Да подобрите спортните си резултати

Солните процедури обновяват кожата, като премахват мъртвия й слой и я подхранват.  Посещенията в солната стая водят до качествена промяна в интензитета на приток на кръв към клетките на кожата, засилва се обмена на кислород на микрониво.

Доказано е, че микроклиматът в солната стая подсушава и дезинфектира кожата, благодарение на което тя се обновява и оздравява. Интересен е и факта на по-бързото зарастване на рани и охлузвания.

Терапията се осъществява чрез впръскване на сух аерозолен натриев хлорид от халогенератор. Въздухът в солната стая е изключително чист, не съдържа микроби, прах или гъбични спори.

Отрицателните йони уравновесяват многото положителни йони, които получаваме от електронни устройства като мобилни телефони, таблетки и др. По този начин неутрализиращата атмосфера стабилизира настроението, намалява стреса и подготвя тялото за окончателно изцеление.

Частиците сол действат като антибактериални агенти, разтварящи бактериите и замърсителите (прахови частици и дим), попаднали в дихателните пътища от въздуха.

В солната стая се разпрашават фини частици специална фармацефтична сол със съдържание 99,95% NaCl. Тези малкичастици чиста сол лесно се инхалират и aбсорбират през кожата. Един сеанс в солната стая /40 мин/ се равнява на 4 часа разходка в борова гора.

Само след няколко сесии Вие ще забележите, че дишането ви става по-леко. С течение на терапията затрудненото дишане, кихане, кашляне и конгестия (лигавицата е кръвонапълнена и отточна) постепенно ще бъдат облекчени.

Ааерозолните частици на солта, които имат антибактериално, антисептично и противовъзпалително дейтствие ще достигнат чак до най-тесните авеоли на дробовете и ще „изчистят” лигавицата от слуз и патогени. Дихателните пътища ще се разширят. Дишането ще се подобри. Често, след проведена солна терапия, използването на инхалатори и стероидни медикаменти значително намалява.

Детоксикация

Вдишването на аерозол от сол по време на терапия активира процесите на пречистване на тялото. Лимфата в тялото се забързва, повишава се метаболизмът и токсините лесно се изхвърлят от организма.

Релаксация

Спокойствие, хармония и почивка, това е усещането след солна терапия. Престоят в специално проектираното помещение с меки цветове и ефирна светлина се превръща в истинска наслада за сетивата. Стресът и умората бързо си отиват, а посетителят е релаксирал.

СРЕДА

 • влажност 40-50%
 • температура 20-24C
 • концентрация на аерозол 0.5-15 мг/м3.
 • размер на солните частици 1-5 микрона.

Лечебният ефект на солта се дължи на това, че тя  има антибактериално, антимикотично и противовъзпалително действие.

Чрез модерна технология (халогенератор) в стаята се създава терапевтичен микроклимат, близък до този в солните пещери, боровите гори или морския бряг. Въздухът е богат на микроелементи, 80% от които се съдържат в кръвната плазма на човешкото тяло.

По време на процедурата в солната стая се разпрашават фини частици от 1-3 микр. специална фармацифтична алпийска каменна сол.

Поради малкия им размер, те проникват и достигат дълбоко, до най-тесните съдове на белите дробове, синусите и т.н. Там те полепват, абсорбират излишните, натрупани с времето, секрети, прах, алергени, спират развитието на инфекции и „почистват“ дихателните пътища.

При попадането им върху кожата балансират на нивото на рН, неутрализират алергените, индуцират регенеративните процеси и микроциркулацията на клетките.

Заразяването с вирусно респираторно заболяване по време на терапия е невъзможно!

 

Или с други думи, Халотерапията има:

Солната терапия понижава нивото на имуноглобулините (lgE, lgA, ..), мярка на антитела, което често е с високо съдържание при хора с алергии. Това прави кожата по-малко реактивна към алергени.

С течение на терапията симптоми като зачервяване, сърбеж и лющене постепенно ще бъдат облекчени. Частиците солен аерозол помагат за почистване на кожата от бактериални инфекции и намаляване на отоци, като по този начин се подобрява циркулацията на повърхността на кожата.

Подпомага втечняването и изхвърлянето на натрупания гъст секрет в носната кухина и белите дробове.

Едни от най-важните характеристики на солта са нейното антибактериално, антивирусно и противогъбично действие.

Улеснява дишането, като намалява възпаленията по дихателните пътища (в носната кухина и белите дробове).

Подпомага втечняването и изхвърлянето на натрупания гъст секрет в носната кухина и белите дробове.

Подобрява функцията на лигавицата по дихателните пътища, водейки до по-рядко боледуване.

С това се засилва имунната система, повишава се енергията и се намалява стреса.

Продължителност на терапията

В солната стая сеаса за възрастни трае 40мин, а за деца 30мин.

• При акне, атопичен дерматит, гъбички и екзема се препоръчват от 6 до 15 сесии до отшумяване на симтомите.
• При кожни алергии, лишеи, псориазис, себорея – от 12 до 24 сесии или до отшумяване на симтомите.
• Препоръчителният интервал между сесиите за деца е 48 часа, а за възрастни 24 часа.

Колко сесии в солна стая са нужни?

Ефектът от престоя в солна стая зависи от възрастта, от състоянието и е индивидуален за всеки посетител. Децата се повлияват по-бързо, още след първите 2-3 сесии. Препоръките са следните:

При деца

 • За профилактика при деца се прилага курс с честота 2-3 сесии седмично в продължение на 3-4 седмици (10-20 сесии). Курсът може да се повтаря до 3 пъти в годината, като най-ефективни са преди есенно-зимния период и пролетта преди разпространение на полените от цъфтежа на растенията.
 • За стопиране на вирусни инфекции още при първите симптоми и в подкрепа на оздравителните процеси на дихателнаите пътища (след активната-заразна фаза на заболяването) се прилагат 2 до 5 ежедневни сесии или до отшумяване на симптомите. (За деца до 3 години или деца астматици сесиите трябва да са минимум през ден).
 • Поддържаща терапия – 1 до 2 сесии в седмицата.

При възрастни

 • За профилактика при възрастни се прилага курс с честота 2-3 сесии седмично в продължение на 3-5 седмици (10-20 сесии). Курсът може да се прилага до 4 пъти в годината, като най-ефективни са преди есенно-зимния период и пролетта преди разпространение на полените от цъфтежа на растенията.
 • За стопиране на вирусни инфекции още при първите симптоми и в подкрепа на оздравителните процеси на дихателнаите пътища (след активната-заразна фаза на заболяването) се прилагат около 5-10 ежедневни сесии или до отшумяване на симптомите.
 • Поддържаща терапия – 1 до 2 сесии в седмицата.

Терапията със сол е най-ефективна, когато се провеждат поне две сесии седмично.

Колкото по-често се провеждат, т.е. колкото по-малко е отстоянието между две процедури, толкова по-бързо се настъпват резултатите и толкова по-трайни са те.

Препоръчително е солната терапия да се повтаря 1 до 3 пъти годишно, за да се поддържа и затвърди положителния резултат.

 • 100% естествено лечение
 • За всички възрасти
 • Пречиства дихателните пътища и белите дробове
 • Бори се със стреса и умората
 • Намалява депресията
 • Подобрява съня
 • Премахва гъбични инфекции
 • Малко налични вредни показания
 • Облекчава симптомите на болести на дихателната система
 • Солта втечнява слузта и жилавия секрет в тялото, които пречат на нормалното дишане и нормалната циркулация на въздух
 • Състои се само от сол- молекулите NaCl от фармакологичен клас и ниво
 • Подобрява белодробната система и нивата на кислород
 • Действа оздравително на кожата – когато се полепят по кожата солните частици регенират епидермиса
 • Увеличава спортните постижения, чрез подобряване на белодробната функция, както и повишаване капацитета на белите дробове, а от там и издръжливостта.
 • Много добра подмладяваща и релаксираща процедура.

 

Какво се случва в сесия за терапия със сол?

Обикновено солната терапията е комплекс от няколко солни сесии. Броя и честотата им се определят в зависимост от симптомите и оплакванията. Времетраенето на сесиите зависи от възрастта на посетителите.

По време на сесията всичко, което трябва да правите е да седнете, да се отпуснете и да дишате нормално. Можете да слушате музика или да подремнете.

Децата в солната стая ще могат да се забавляват като в голям пясъчник или да проучават занимателните игри, предоставени за тях. В това време аерозолните частици ще работят по-пътя си до най-дълбоките места на белите дробове, а попаднали веднъж върху кожата – действието им е сигурно.

Солната терапия е допълнителна терапия, предназначена да се използва заедно с конвенционалната медицина. Препоръчваме на клиентите да говорят с лекаря си за ползване на солна терапия.

Често задавани въпроси

Солната терапия е изцяло естествен и безлекарствен метод, но все пак, Ако неотдавна сте се възстановили от тежко боледуване, е нужно да се консултирате с наблюдаващия Ви лекар, преди да започнете терапия.

Халотерапията не се препоръчва при определени заболявания и състояния. Моля, запознайте се с пълния списък на заболявания, при които не се препоръчва солна терапия или изискват консултация с лекар.

Необходима е предварителна консултация с лекар, ако имате:

 • повишена телесна температура,
 • остри етапи на респираторни заболявания,
 • хронична белодробна недостатъчност,
 • интоксикация,
 • туберколоза,
 • варицела, морбили
 • активно кървене,
 • остра фаза на  инфекциозно заболяване;
 • злокачествени заболявания;
 • кръвни заболявания в остър стадий;
 • остър стадий на белодробни заболявания;
 • туберкулоза;
 • психични заболявания;
 • шизофрения;
 • епилепсия;
 • сърдечно-съдова недостатъчност;
 • тежки бъбречни заболявания;
 • хипертония етап 2 (при стойности от и над 160/100);
 • хипертиреоидизъм

Във всички останали случаи терапапията е абсолютно безопасна, няма възрастови ограничения и може да се съчетава с други физиотерапевтични, медикаментозни и немедикаментозни методи – инхалационна фитотерапия, ароматерапия, различни видове масаж, кинезетерапия.

Концентрацията на сухия солен аерозол в нашите солни стаи се следи от висикочувствителен сензор и контролира да бъде в доказано благотворно и безопасно за организма ниво ( 6-10 мг/куб.м).

Към момента няма регистрирани случаи на трайни странични ефекти от солна терапия в световен план при тази концентрация. Някои хора чувстват гъдел/солен вкус в устата си след сесия, който отминава след чаша вода. В някои изключително редки случаи, при хора с твърде чувствителна кожа, би могъл да се появи лек сърбеж, който обаче изчезва до ден или два.

Нормално е, при някои посетители, да се появи влажна отхрачваща кашлица или хрема с обилен секрет след началото на терапията.

На практика, това е желаният ефект – естественият начин на организма да се освободи от ненужни секрети и замърсители по дихателната система и може да се схваща като поредното доказателство, че солната терапия работи! Превишаването на препоръчваното ниво на концентрацията може да доведе до негативни последици за организма (напр. конюнктивит, бронхити и др.).

Категорично „Не“! Солната терапия е допълваща терапия и в този смисъл всяко предписано лекарство от Вашия лекар НЕ бива да бъде спирано. В „Солна къща“ няма да получите диагностика или препоръки за медицинско лечение. При всяко колебание или съмнение, „Солна къща“ Ви препоръчва да се консултирате с наблюдаващия Ви специалист.

Не само, че е полезна, но и ще подобри значително здравето им. Децата често проявяват чувствителност към замърсяване и алергени.

Техните рефлекси за управляването на секрети като „издухване“ и „откашляне“ не са развити напълно. Задържането на секрети е предпоставка за развитието на бактериални инфекции.

Солна терапия в контролирана среда е изключително решение за справяне с упоритите, продължителни и досадни проблеми на невръстната им възраст.

Децата се повлияват изключително бързо, още при 1-2-ра сесия родителите забелязват положителен ефект. За да могат да посещават солните ни стаи, бебетата трябва да имат навършени 6 месеца.

В случай, че бебето не е в „рискова“ среда (кака или батко, които боледуват често, заради посещения на детско заведение или др.) и не боледува, то препоръчваме да се изчака до навършване на около 1 г.

Терапията със суха сол е чудесен избор за жени, които не искат да разчитат в голяма степен на лекарства за лечение на синузит, астма, алергии и други респираторни заболявания. Освен това частиците на йонизираната сол спомагат за засилване на имунната им система.

Ако сте в напреднала бременност, нямате здравословни проблеми и искате да идвате за профилактика, то ние Ви препоръчваме да изчакате раждането и тогава да започнете терапия в солна стая.

Ако имате проблем, важно е да се консултирате с наблюдаващия Ви специалист преди да ни посетите. Като придружител на друго дете можете да идвате за (по-кратката) детска сесия (2-3 пъти седмично), но отново информирайте наблюдаващия Ви специалист.

Най-вероятно няма да бъдете сами по време на сесия. Ако желаете да бъдете сам/а в солна стая, можете да резервирате индивидуална сесия в солна стая! (Моля разгледайте раздел „Цени“ в този сайт). В случай, че имате здравословен проблем, който би притеснил другите ни клиенти, моля да ни информирате за него преди да направите резервация.

Не препоръчваме терапията да се провежда в активната фаза на ОВИ или обострено състояние на хронично заболяване. С оглед на това рядко идват болни, кашлящи деца.

В случай обаче, че родители желаят да доведат децата си въпреки това, те имат възможност да резервират индивидуална сесия в малката ни солна стая или да ни информират предварително, за да подберем ние удобно за двете страни време, в което можем да ги отделим от „здравите“ ни посетители (на цената на едно посещение).

Подържаната температура в стаята е комфортна – между 22º to 24º по Целзии. Не е нужно да бъдете облечени по специален начин.

Единствено, ако целта на Вашето посещение е кожен проблем, то Ви препоръчваме да бъдете облечени така, че солният аерозол да има контакт с проблемния кожен участък.

Ще ви предоставим калцуни, а децата влизат в солна стая по чисти чорапки. За тези, които искат да предпазят облеклото и косата си от „белия прах“, са на разположение престилки и бонета. Моля, не ползвайте силни парфюми преди посещение в Солната стая.

В Солната стая не се препоръчва консумация на храна и напитки по време на терапията, както и половин час след терапия, тъй като ще отмият финните частици сол и ефектът от терапията ще бъде минимален.

Изключете мобилните си апарати или ги оставете на определените за тази цел места.

Сесията за възрастни е с продължителност 50 минути, а за деца – 20 минути.

Ако Вашето дете не е навършило 12 години, то задължително по време на солната сесия трябва да има придружител (над 18 г.). Един придружител влиза безплатно. Ако втория родител също желае да влезне се таксува като дете (10лв.)!

Ако детето е навършило 12 години, препоръчително е сесията е с продължителност 50 мин., за да има желания ефект. Ако то все пак желае да бъде с придружител в солната стая, то тогава и придружителят заплаща такса (за възрастен).

Моля, разгледайте раздел „цени“ в този сайт за повече информация.

Халотерапията може да се ползва от пациенти от всички възрасти. Провеждането на пълната сесия от 10-20 процедури ще подобри дихателната Ви система, ще окаже благотворно влияние върху кожата и нервната Ви система, ще подобри имунната Ви система, като я направи по-устойчива на инфекциозни заболявания.

Халотерапията е изключително полезна за деца над 1 годишна възраст. При тях се наблюдава по-бързо и ефективно прочистване на дихателните пътища от слузните секрети и подобряване на кожата. Халотерапията при деца е напълно безопасна, без медикаменти и потенциални рискове за здравето им. В нашата солна стая, децата Ви ще могат да си играят с посипаната по земята сол и с кофички и лопатки като в пясъчник, като така няма да усетят, че са подложени на лечение.

Да, може. Високи концентрации на солния аерозол могат да доведат до дразнение на лигавиците на очите и дихателните пътища, да провокират суха дразнеща кашлица, да предизвикат бронхит, бронхеолит и др. Особено внимателни трябва да бъдат хората, страдащи от астма и малките деца.

Безопасната и ефективна концентрация на солния аерозол в солна стая не бива да превишава 20 мг/м3. В солните мини, където за пръв път е забелязан и доказан благотворния и безопасен ефект върху организма, концентрацията на солния аерозол е между 1-20 мг/м3. В нашите солни стаи високочувствителен сензор следи и контролира концентрацията през цялото време на сесията, като я поддръжа в рамките на 6-10 мг/м3.