Ин Йога

Ин йога е много плавна, дори статична практика, при която определена асана се зъдържа в продължение на 3 до 5 минути. Работи се със силата на гравитацията и тежестта на собственото тяло. В ин няма напрежение, стягане и активиране на мускилите. Напротив, по време на ин практика, се стараем да сканираме тялото и да отпуснем всяка негова част (това включва най-вече стапяне на съпротивите на ума). Тази практика се фокусира върху фасцията (съединителната тъкан) и се грижи за нейното плавно и нежно разтягане.

Знаем, че тялото ни се състои от 60-65% вода, но замисляли ли сте се някога защо тази вода просто не се стича надолу и не образува локва под краката ни? Какво държи тази течност на мястото ѝ? Фасцията!

Предствете си един портокал, разрязан по дължина – вътре виждаме малки капчици, обвити в пореста мембрана, тези “клетки” са обвити в още по-плътна мембрана, която образува парченце и най-накрая всички парченца са обгърнати от кората на портокала. По същия начин работи и фасцията – тя обвива всяка част от нас от отделната клетка до тялото като цяло.

Тя е тази мембрана, която отделя тъканите, органите, мускулите, тя държи течностите ни, концентрирани на едно място. В същото време, тя има и събираща фунцкия, тъй като образува мрежа в цялото тяло и тази мрежа служи за предаване на сигнали към мозъка. Съхожилията, ставните връзки, дори костите също са фасция (но костите, например, са импрегнирани с калций). Ето защо в контекста на Ин йога не можем да говорим, че работим само върху фасцията, защото тя е навсякъде и това е революционното, както в медицината, така и в йога. Накратко, ин йога е прекрасен начин да разтегнете тялото, да хидратирате фасцията и да изхвърлите токсините.

Продължителност на класа: 60 мин.
Препоръчително облекло: дълъг клин, потник, блуза, чорапи