Хатха йога

Хатха йога

Хатха (Хата) йога e система от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да се трансформират тялото и ума. Йога е една от шестте индуистки философски школи, която приема медитацията за основно средство за постигане на освобождението.
Йога има пет опорни точки:

  • Правилни упражнения (асани) – тялото ни е предназначено да се движи и да се упражнява. Ако начинът ни на живот не осигурява достатъчно движение на мускулите и ставите с времето се появяват болести и дискомфорт. Подходящите упражнения трябва да са приятни, за този, който ги изпълнява и в същото време полезни за тялото, ума и духа.
  • Правилно дишане (пранаяма) – йога ни учи как да използваме максимално дробовете си и да контролираме дишането. Правилното дишане трябва да е дълбоко, бавно и ритмично. Това подобрява жизнеността и прочиства ума.
  • Правилна релаксация – чрез пълно отпускане на мускулите се подмладява нервната система и се постига вътрешен мир.
  • Правилна диета – храната, която ядем повлиява ума ни. Йога препоръчва вегетарианска храна.
  • Позитивно мислене и медитация — това е най-важната част. Ние сме това, което мислим. Трябва да се стараем да мислим позитивно и творчески, което ще ни помогне да постигнем отлично здраве и спокоен ум. Позитивен поглед към живота може да бъде развит чрез изучаване и практикуване на техниките от философията Веданта.

Часове

Понеделник
09:15 - 10:15
Петък
09:15 - 10:15
Събота
10:00 - 11:00

-

Водещ
Мирослава Владимирова
Зала
Земя
Продължителност на класа
60/90 мин.
Препоръчително облекло
клин, потник
Еднократно посещение
6 лв.
Карта за 8 посещения
40 лв.
Категории